4 mei 2013 doden herdenking Eenrum

Toespraak van wethouder Harm Evert Waalkens, wethouder gemeente De Marne.

Op 4 mei herdenken we alle Nederlandse oorlog slachtoffers.

Allereerst al diegenen, die tijdens de Tweede Wereld Oorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen of vermoord in oorlog situaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereld Oorlog.

We zijn verbonden met het verdriet over de doden.Ook hier in Eenrum heeft de oorlog zijn gevolgen laten gelden. We staan niet alleen stil bij de doden, maar ook bij de rechteloosheid van de oorlog en die was ook hier voelbaar. Onderdrukking, het verraad, de angst, de schaamte en de onvrijheid.

Het is lang geleden maar ook weer zo dicht bij.Lang geleden dat in 1942 in de Jodengang complete gezinnen zich moesten melden, opgehaald werden en 10 zijn daarvan nooit meer terug kwamen. Ook is het lang geleden dat jullie plaatsgenoot Hugo Dijkstra is omgekomen in Nederlands Indië.

Iedere dag realiseren we ons dat vrijheid niet vanzelf sprekend is, dat recht ook niet van zelf spreekt en dat democratie voortdurend getoetst en getest moet worden. We zijn er samen verantwoordelijk voor en het is de moeite waard om solidaire te zijn en op te staan tegen onrechtvaardigheid.

Het is goed dat we generaties aan elkaar verbinden en dus ouderen en jongeren betrekken bij herdenkingen. Met het doorgeven van de verhalen, over vreugde en verdriet, het doorgeven van de ervaringen, blijft de herinnering levendig.

“Vrijheid spreek je af”

DSC08939DSC08934DSC08943

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen