Column B&W Het Hogeland 28 april

Beste Hogelandsters,

 

Negen telefoontjes pleegde burgemeester Henk Jan Bolding afgelopen vrijdag. Telefoontjes met inwoners die, vaak al tientallen jaren lang, klaar staan voor hun omgeving. Voor de sportclub. Voor de kerk. Voor kwetsbaren. Voor hun woonplaats. Voor leefbaarheid. Maar bovenal: voor elkaar.

Negen Hogelandsters die hun onbaatzuchtige houding beloond zagen worden met een Koninklijke onderscheiding. Een ‘van harte dankjewel!’ van de samenleving. Ze zullen zonder uitzondering hebben gedacht: “Waarom ik? Ik doe toch gewoon wat ik moet doen?” Bescheidenheid, dienstbaarheid en betrokkenheid. Eigenschappen die met een Koninklijke schouderklop werden beloond. Welverdiend.

Het zijn eigenschappen die de laatste maanden steeds meer komen bovendrijven. Overal in Het Hogeland zien we initiatieven die op een hartverwarmende manier mensen met elkaar verbinden. ‘Noaberschap’ krijgt een nieuwe invulling; een nieuwe dimensie.

‘Veerkracht’, heet dat. Niet bij de pakken neer gaan zitten. Mouwen opstropen en er met elkaar van maken wat er van te maken is. En vooral: de blik op vooruit houden en geloven in de toekomst. Onze gezamenlijke toekomst. Die komt er hoe dan ook aan.

Premier Mark Rutte kondigde vorige week een aantal maatregelen aan. Na de meivakantie openen de basisscholen de deuren weer. Ook het voortgezet onderwijs zal op termijn de draad weer oppakken. Jongeren kunnen, onder voorwaarden natuurlijk, weer sporten. Stappen op weg naar de samenleving zoals we die altijd gekend hebben. Waar we met ons allen naar terugverlangen.

Burgemeester Henk Jan Bolding daarover: “Vooral nu – nu de teugels weer wat los gaan – ligt de verleiding op de loer om wat soepeler, wat lichtzinniger met de regels om te gaan. Iedereen wil natuurlijk terug naar normaal. En juist daarom is het  nu van belang om elkaar aan te spreken als dat moet en elkaar te bemoedigen waar dat nodig is. Naar elkaar te blijven omzien; oog voor elkaar te blijven houden. Zoals die negen onderscheiden inwoners dat altijd met vanzelfsprekendheid hebben gedaan.”

Henk Jan Bolding, burgemeester

Kristel Rutgers, wethouder

Mariette de Visser, wethouder

Eltjo Dijkhuis, wethouder

Harmannus Blok, wethouder

Paul van Vilsteren, gemeentesecretaris

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen