Draverijen in Eenrum

Rentree Eenrum met een primeur: rechtsom!

Op woensdag 15 augustus wordt er eindelijk weer gekoerst in Eenrum. De populaire grasbaan ontbrak twee jaar op de nationale koerskalender. De rentree is nu al spraakmakend, want het baanbestuur grijpt de gelegenheid aan voor een primeur. De koersen zullen rechtsom worden verreden, iets wat in Nederland jarenlang niet meer is gebeurd.

In de vorige eeuw werd er op diverse banen, waaronder die in het Groninger Stadspark, rechtsom gekoerst. Voor de deelnemers was dat prettig. De ene draver gaat linksom het beste, de andere rechtsom. De laatste jaren bestond die keuze echter niet meer. Alle nog actieve banen in ons land koersen linksom. Wie rechtsom wil starten moet daarvoor naar Duitsland. Veel trainers doen dat regelmatig, met name de banen in Gelsenkirchen en Berlijn zijn populair.

Omdat in de vaderlandse sport al langer hardop werd gedacht over een proef rechtsom besloot het bestuur van Eenrum de knoop door te hakken. Op woensdag 15 augustus gaan alle koersen rechtsom. Niet alleen de deelnemers kijken er naar uit, ook de sponsoren liepen warm voor het idee. Ze ondersteunen de grasbaankoersen massaal met extra prijzengeld en ereprijzen. Het hoofdnummer is het Flevofarm Stayerskampioenschap, een koers voor de hoogste klasse over de afstand van 3500 meter. De koers is vernoemd naar de toonaangevende stoeterij van de familie Iwema. Dankzij dit bedrijf, waar jaarlijks honderden dravermerries worden gedekt, is het pittoreske Eenrum in zowel binnen- als buitenland een begrip.

Het tien koersen tellende programma zal van start gaan om 16.00 uur. De entree is gratis, ook dat is mogelijk gemaakt door de sponsoren.

 

 

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen