Droombaan maakt zijn reputatie volledig waar

Het afgelopen weekend was de “Droombaan” van de MC Eenrum het toneel voor de 2e ronde van het Wereldkampioenschap Langbaan racen.

Het weekend begon uiterst teleurstellend voor de MC Eenrum. Op de zaterdag worden traditiegetrouw de wedstrijden verreden voor het Jeugd en Nationale kampioenschap van de KNMV maar deze wedstrijden moesten vroegtijdig worden afgebroken in verband met de weersomstandigheden. De trainingen konden nog wel verreden worden maar al vroeg tijdens de wedstrijden kwamen de regendruppels al naar beneden waardoor de wedstrijdleiding zich gedwongen zag de wedstrijden stil te leggen.

Bij het overleg met de organisatie en de wedstrijdleiding schoof ook de voorzitter van de Baansportafdeling van de wereldbond FIM, Armando Castagna, aan, die er op aandrong de wedstrijden verder te cancellen. De weersverwachtingen waren niet gunstig en volgens de Italiaan zou het risico van het moeten annuleren van de WK wedstrijd te groot worden als er doorgereden zou worden.

Een grote teleurstelling voor de MC Eenrum maar ook zeker voor de grote groep rijders die waren afgekomen op deze wedstrijden.

Naast het Jeugd en Nationale programma kwamen ook de rijders uit het European Veteran Longtrack series aan het startlint op zaterdag. In deze serie komen klassieke grasbaanmotoren aan de start en ook de deelnemers moeten aan leeftijdseisen voldoen. Bob Dolman is 1 van de coureurs in deze serie en moest ook voortijdig zijn spullen inpakken. De oud inwoner van Eenrum kijkt ieder jaar weer reikhalzend uit naar zijn “thuis”wedstrijd maar moest dit jaar gelaten toezien hoe zijn wedstrijd werd afgelast.

De weersgoden bleken op de zondag de “Droombaan” beter gezind. Hoewel het s morgens nog regende, bleef het s middags droog en kregen de ruim 3000 bezoekers wedstrijden van een bijzonder hoog niveau voorgeschoteld.

Jannick de Jong begon als torenhoge favoriet aan deze wedstrijd. De coureur uit het Friese Gorredijk werd onlangs in Staphorst voor de 3e maal op rij Europees Kampioen en verkeerd in bloedvorm. Tijd om rustig op te warmen was er niet voor de Jong want in zijn 1e heat wachtten gelijk zijn grote concurrenten in de wereldtitelstrijd de regerend wereldkampioen Erik Riss en leider in de WK stand en oud wereldkampioen Joonas Kylmakorpi. De Jong maakte direct zijn bedoelingen duidelijk en deelde een flinke klap uit door deze heat overtuigend te winnen. In zijn 2e heat miste de Jong echter volledig de start waardoor hij niet tot scoren kwam, iets wat al lange tijd niet meer was voorgekomen bij de Jong. Toch plaatste de jonge Fries zich overtuigend voor de halve finales.

In de halve finale kwam de Jong andermaal zijn Duitse concurrent Riss tegen. De beide kemphanen kregen het publiek op de banken met een bikkelharde strijd waarin de Duitser pas in de laatste bocht met een gewaagde inhaalactie de Jong op de knieën kreeg. De 2e plaats was voor de Jong ruim voldoende zich te plaatsen voor de finaleheat waarin naast Riss, ook weer Kylmakorpi aan de start stond. Theo Pijper en de Tsjech Josef Franc voegden zich bij de 3 titelkandidaten in de strijd om de dagoverwinning.

Joonas Kylmakorpi trok in een zinderende finale de dagzege naar zich toe. Aanvankelijk was het Josef Franc die het veld aanvoerde maar hij werd al snel gepasseerd door de snelle Zweed. Riss en de Jong hadden meer moeite om de Tsjech in te halen. Uiteindelijk was het Riss die daar als 1e in slaagde en hoewel hij bijna van zijn machine gegooid werd wist hij met een fenomenale inhaalactie de Tsjech te verschalken. De Jong profiteerde pas in de laatste ronde van een foutje van de Tsjech en moest lijdzaam toezien dat de concurrentie gevlogen was. Kylmakorpi won de GP van Eenrum voor de jonge Duitse wereldkampioen Riss. De Jong moest tevreden zijn met plaats 3.

Theo Pijper eindigde als 5e in Eenrum. De in Schotland woonachtige Fries rijdt in de Britse speedway competitie en komt slechts sporadisch in Nederland in actie, maar liet de Nederlandse fans niet in de steek door een ijzersterke wedstrijd op de mat te leggen. Pijper plaatse zich met 4 heatoverwinningen uit 5 races overtuigend voor de dagfinale maar kon daarin geen potten breken.

Dirk Fabriek maakte na lang blessureleed zijn comeback in Eenrum. Fabriek, woonachtig in Stadskanaal brak in mei bij een wedstrijd in Duitsland 2 ruggenwervels en een nekwervel en kreeg pas 2 weken voor de GP van Eenrum het groene licht van de doktoren weer te gaan rijden. Fabriek mistte duidelijk wedstrijdritme maar liet bij vlagen zijn klasse zien. In zijn 2e heat kreeg Fabriek het publiek op zijn hand door een ijzersterke zege en ook in zijn 3e optreden ging het publiek op de banken toen hij op indrukwekkende wijze de concurrentie inhaalde na een slechte start. Aan het eind van de dag vloeiden de krachten echter weg bij Fabriek en in de halve finale kon hij geen vuist maken waardoor hij niet verder kwam als een 9e plaats in de eindstand.

Henry van der Steen kreeg een Wildcard toebedeeld van de KNMV. Van der Steen beschaamde dat vertrouwen niet en reed een uitstekende wedstrijd. Henry sprokkelde dapper 4 punten bijeen wat voldoende was voor een 12e plaats in de eindstand.

Lars Zandvliet en Pascal Swart hoefden als reserverijders niet in actie te komen.

Naast het geweld van de WK rijders had de MC Eenrum ook een zeer sterk veld zijspannen weten te contracteren. De spectaculaire 3-wielers maakten een heus spektakel van en stuk voor stuk waren de heats om van te smullen voor de liefhebbers.

De overwinning ging naar de Duitse combinatie van Markus Venus en Markus Heiss. Het duo uit het zuiden van Duitsland kenden een uitstekende dag en moesten alleen in hun laatste heat punten afstaan. In de finale namen zij de beste start en behielden een kleine voorsprong op hun naaste concurrenten. De 2e plaats werd opgeëist door de combinatie Hundsrucker-Gunthor. De Britten Shaun Harvey / Danny Hogg vochten een prachtige strijd uit met de Frans Nederlandse combinatie van Christophe Grenier en Sandra Mollema. De Franse wijnmaker ging tot het uiterste en vocht als een leeuw maar kwam op de streep centimeters te kort voor de 3e plaats. De enige Nederlandse vertegenwoordigers in de dagfinale, Dennis Noordman / Patrick Kremer kwamen in de 1e bocht in aanraking met de concurrentie en parkeerden de machine in het binnenveld. Een teleurgestelde Noordman probeerde nog verhaal te halen bij de referee maar kreeg nul op het rekest. Een 6e plaats in de eindrangschikking was wat restte voor Noordman, waar er zeker meer had ingezeten.

De andere Nederlandse combinatie van Wilfred Detz en Henk Auwema kenden een moeizame dag. De starts verliepen telkens prima maar daarna moest de combinatie uit Hoogkerk telkens toezien hoe de concurrentie voorbij kwam. In de B-finale sloeg het pechduiveltje nog maar eens toe en met een lekke band was Detz kansloos voor een goede klassering om daarmee nog een plaats in de finale af te dwingen.

Ook de Shorttrack rijders kwamen in actie op de snelle baan van Eenrum. Hier ging de overwinning naar Jan Okke Loonstra uit Surhuisterveen. Loonstra begon de dag moeizaam en wist zich maar ternauwernood te plaatsen voor de finale. Loonstra klaagde over te veel vermogen in zijn machine waardoor hij moeite had met het toch wat gladde baanoppervlak. Voor de finale greep Loonstra terug op zijn reservemotor wat uitstekend uitpakte. Loonstra liet de concurrentie geen kans en greep de zege voor Berry de Vos en Joey van Kammen.

De wedstrijden werden vlot afgewerkt in Eenrum want in nog geen 3 uur werd het hele programma er door gedraaid. Het leverde de club de complimenten op van rijders en publiek, die genoten hadden van spannende en spectaculaire races.

Kylmakorpi-Franc Riss-de-Jong_duel

 

 

Foto: Kylmakorpi -Franc  (foto: Niels Woltman, Motorclub Eenrum & Omstreken).
Foto: Riss-deJong-duel  (foto: Niels Woltman, Motorclub Eenrum & Omstreken)

 

 

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen