Eem om taovel mit… Brood & Kado

Iedere zaterdagochtend zie ik vanuit mijn slaapkamerraam een komen en gaan bij Brood & Kado – ook mijn man hoort daarbij, lekkers halend voor ons ontbijt op bed. Mensen lopen met een armvol brood, elkaar gedag zeggend, het geeft een gemoedelijk dorps gevoel. Leuk te zien dat het druk is – niet alleen goed voor de winkel zelf, maar ook voor Eenrum in z’n algemeenheid. Toen werd geopperd de interviews met ondernemers weer in het leven te roepen, een favoriet in De Ainrommer waar helaas een poosje geen tijd voor was, was Brood & Kado dus een verdiende en logische eerste keus.

Diana Dijkstra, eigenaresse van Brood & Kado, is van oorsprong geen Eenrumse. Ze heeft haar man Jack leren kennen op de grasbaanraces, waar hij, net zoals haar vader, in actief was. Diana woonde in Vries, waar ze zijn samen gaan wonen. Ze was bedrijfsleider van een supermarkt, een meer dan fulltime baan waarnaast ze ook nog haar MEAO plus ondernemersdiploma haalde. Op zoek naar een groter huis (in de eerste instantie iets zuidelijker bedoeld) kwamen ze toch in Eenrum terecht – op 4 januari 1997 kochten ze een huis aan de Mattenesserlaan. Jack weet de datum nog goed omdat dat ook de dag was van de 15e Elfstedentocht; leuk hoe historische gebeurtenissen gelinkt kunnen worden aan belangrijke momenten in je eigen leven. In 2003 zijn ze getrouwd. Tot de geboorte van Lars in 2005 heeft Diana haar baan behouden waarna ze koos voor meer tijd voor haar gezin. Wel is ze toen secretaris van de motorclub geworden, waar Jack eerst ook al vrijwillger was. In 2008 werd het gezin uitgebreid met Niek.

De wens iets te doen met haar ondernemersdiploma bleef en werd in 2011 iets concreter toen ze, op eigen initiatief, parttime bij de voorloper van Brood & Kado aan de slag kon. Dat was ook het moment dat aan het bestaande assortiment (bloemen, planten en streekproducten) brood en banket werd toegevoegd. Al in 2012 werd er serieus gesproken over de overname en werd er gestart met het bekijken van omzetcijfers, de kosten van eventueel gewenste veranderingen, het maken van het bedrijfsplan. In januari 2014 is Brood & Kado dan officieel gestart. Het assortiment houdt zich aan de naam Brood & Kado: brood en banket gecombineerd met streekproducten en bloemen/planten die leuk zijn om cadeau te geven of krijgen. Alles van goede kwaliteit maar redelijk geprijsd – beide belangrijk, vindt Diana. Het bleek een instant succes. Bij de opening hebben Diana en Jack enorm veel positieve reacties, cadeautjes en kaartjes ontvangen waar ze erg blij mee zijn en willen graag van de gelegenheid gebruik maken om iedereen daar hartelijk voor te bedanken!

 

140503 Diana toonbank origineel

De uitstraling van de winkel is veranderd. Er is veel verbouwd en het is een mooi, licht geheel. Grappig is de aanname van veel mensen dat er na de overname ook een nieuwe toonbank is gekomen – dat is niet geval, maar blijkbaar zorgen de veranderingen ervoor dat hij goed tot z’n recht komt. Ook buiten ziet het er mooi uit, een fijne lentegroene verzameling planten op mooie door Jack gemaakte verrijdbare tafels. Er blijft genoeg te doen – het is een groot pand met een nog grotere tuin en tijdens de grand tour krijg ik in iedere ruimte een lijstje van wat er nog moet gebeuren. Diana’s idee om op rustige dagen ook nog wat huishoudelijke dingen te kunnen doen is iets voor de toekomst. Maar dat is een goed teken – het gaat goed.

Eenrum is ook voor Diana echt haar thuis geworden. Ze vindt het fijn dat alles er is, dat er veel wordt georganiseerd en dat het er simpelweg fijn wonen is. Iedere keer als het gezin in de auto vanuit Winsum de Eenrummer toren ziet, of ze nou lang of kort weggeweest zijn, is er het fijne gevoel van “we zijn thuis”.

Brood & Kado’s openingstijden: di t/m vrij: 8.30 – 18.00 uur, zat: 8.30 – 16.00 uur.

 

 

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen