Eem om taovel mit… Geesje Spreen

Geesje twijfelde even over het interview. Niet omdat ze niet wilde, maar omdat het Ontmoetingspunt Eenrum niet alleen om haar draait maar een team is. “We doen het samen, we kunnen altijd op elkaar rekenen”. Ikzelf twijfelde geen minuut toen het Ontmoetingspunt als mogelijk onderwerp voor een volgend interview opborrelde – ik heb enige tijd geholpen door iedere zaterdag het Ontmoetingspunt (toen nog in de Aikeshof) te bemannen, inclusief hier en daar wat hulp op de daar beschikbare computers. Ook maak ik sindsdien de posters/flyers voor de activiteiten. Ik vind het een geweldig initiatief dat alle aandacht verdient, waardoor ook meer mensen bekend zijn met de mogelijkheden van Ontmoetingspunt dat daardoor hopelijk nog meer in de behoeftes van dorpsbewoners kan voorzien.

 

Geesje’s ouders zijn in 1965 vanuit de Haarlemmermeer naar de Oosterweg in Eenrum verhuisd. Geesje ging in Eenrum en later in Groningen (Pedagogische Academie) naar school. Daarna heeft ze meerdere banen in het onderwijs gehad. Vanaf haar 17e deed ze vrijwilligerswerk in de zeehondencrèche in Pieterburen, waar ze uiteindelijk ook gevraagd is om fulltime te komen werken. Dat heeft ze tot haar 40e gedaan, maar tegelijkertijd viel ze wel regelmatig in als lerares en is de band met het onderwijs dus altijd gebleven. Inmiddels werkt ze alweer 14 jaar in het onderwijs en is nu verbonden aan de lagere school in ‘t Zandt. Ze werkt drie dagen in de week en houdt zich, naast het lesgeven en een cursus Kindvoorziening, bezig met het oprichten van een netwerkschool met vier relatief kleine scholen in de buurt. Hierdoor kunnen de scholen hun krachten en expertise bundelen. Geesje is getrouwd met Jan (werkzaam in Buitenpost en betrokken bij het sponsorwerk voor VV Eenrum) en heeft twee kinderen van 18 en 21. Ze houdt van het Hoogeland en Eenrum in het bijzonder. De rust, de vrijheid, de weidsheid letterlijk om de hoek hebben en de mist in de sloten. Ze vindt het fijn dat Eenrum veel voorzieningen heeft en maakt daar ook gebruik van omdat ze het belangrijk vindt dat die voorzieningen blijven.

 

In 2006 werd de Stichting Steunpunten De Marne opgericht met als voornaamste doel het bieden van laagdrempelige voorzieningen voor ouderen, wat later werd verbreed en gericht op alle dorpsbewoners. Eind 2012 werd de Stichting Steunpunten De Marne opgeheven en de zakelijke organisatie van de steunpunten overgenomen door de Stichting Welzijn en Dienstverlening (SW&D). De operationele organisatie is in handen van Greet Havinga, Tiny Zuidema, Aaltje Schut, Geesje Spreen en Jos Schut.

 

De eerste locatie, een ruimte in de Aikeshof, werd mede door het verbreden van de doelgroep na een aantal jaren verruild voor de bibliotheek. Nu de synergie met bibliotheek en kinderopvang niet (meer) mogelijk is, is het Dorpshuis een geweldige nieuwe locatie voor het Ontmoetingspunt Eenrum. Vele mensen en organisaties maken al gebruik van deze locatie en Stichting Dorpshuis De Oude School is verheugd ook deze nieuwe huurder te kunnen verwelkomen. Dit is gepaard gegaan met een grote renovatie van zaal 3: nieuwe vloer, nieuw meubilair, nieuwe uitstraling.

 

Op 14 november hield het Dorpshuis open huis om de mooie veranderingen feestelijk te kunnen laten zien. De bezoekers, waaronder Ontmoetingspunt-collega’s uit andere dorpen, waren het eens: wat een verschil!

 

Door het Ontmoetingspunt Eenrum worden activiteiten georganiseerd zoals aardewerk beschilderen, lezingen en feestmaaltijden. Ook wordt er tweewekelijks geknutseld (vanuit SWO) en bingo gespeeld (vanuit het Rode Kruis). Maar, er is letterlijk en figuurlijk ruimte voor meer. Natuurlijk blijft het Ontmoetingspunt zelf met ideeën komen, maar het wordt ook graag gestuurd door vraag en behoefte vanuit het dorp – maak die vooral kenbaar, er is veel mogelijk! Er is een mooie ruimte, er zijn verschillende faciliteiten, er is wifi. Er kan worden samengewerkt met andere organisaties in en om Eenrum maar het kunnen ook individuele initiatieven zijn. Heb je altijd een boekenclub willen organiseren of een cursus willen geven maar ontbrak het je aan een geschikte ruimte? Zoek je een plek om samen te werken aan een schoolproject of andere groepsactiviteit? De mogelijkheden zijn legio. Neem contact op!

 

Ideeën en verzoeken voor activiteiten: geesjespreen@ziggo.nl of doe bij haar een briefje in de bus (Raadhuisstraat 27).

 

141115 - foto 2 bij artikel Geesje Spreen

Tekst en foto’s: Chantal van der Ende-Appel

 

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen