Eem om toavel mit ……

Deze maand in de ‘Eem om toavel mit’ serie over nieuwe bewoners of nieuwe ondernemers: Abraham’s Mosterdmakerij & Restaurant. Dat kon natuurlijk ook niet uitblijven als Eenrums icoon!

150213 - Mosterdmakerij team 1

 

Op de foto van links naar rechts: Joukje, Sten, Wendy en Dikkie.

Abraham is sinds april 2014 weer open met het management in handen van Wendy Boonstra (31) en partner Sten Sipkes (33). Het vaste team bestaat verder uit ‘party manager’ Joukje en chef-kok Dikkie. Sinds september is de keukenbrigade aangesterkt met leerling-kok Guido. Ietje en Martijn waren afgelopen zomer de meest vertrouwde gezichten in de bediening, maar Martijn heeft samen met zijn vriendin een fantastische baan aangeboden gekregen bij CenterParcs in Duitsland. Ze kunnen dus voor komend seizoen nog wel wat ervaren en enthousiaste hulp in de bediening en keuken gebruiken.

Wendy en Sten zijn acht jaar bij elkaar en hebben een dochter, Linn, van 2. Ze wonen in De Wilp maar vinden Eenrum een mooie werklocatie die ze als gemoedelijk, meedenkend en positief ervaren.

Wendy’s uiteenlopende werkervaring komt mooi samen in deze nieuwe onderneming. Ze heeft een export-achtergrond. Eerst in loondienst bij exportbedrijven waarvoor ze veel heeft gereisd en mooie projecten heeft gedaan in met name Spaanstalige landen. Ze leerde hierbij ook veel over de export van delicatessen, wat nu van pas komt. Daarna is ze voor zichzelf begonnen als adviseur voor bedrijven die wilden starten met export. Los van export-gerelateerde zaken is Wendy enige tijd geleden Donut Events en daarna Ministerie van Feestelijke Zaken gestart, beide in en rond Groningen-stad. Donut Events verhuurt donutboten, fluisterstille ronde boten waarop je rond een tafel zit zodat je met een groep kunt varen en eten tegelijk. Aangezien dat met slecht weer wat minder geschikt is werd ze regelmatig gevraagd om alternatieve arrangementen te verzorgen, waaruit het Ministerie van Feestelijke Zaken is ontstaan, dat originele groeps- en bedrijfsuitjes en (thema)feesten organiseert. Dat is zeer kleinschalig begonnen, met het last minute zelf in elkaar knutselen van attributen, maar werd steeds professioneler. Joukje was er stagiaire voor haar studie leisure management, het klikte dusdanig dat ze is gebleven.

Naarmate de vraag toenam groeide ook de behoefte aan een eigen locatie. Ze werkten, en werken nog steeds, samen met een groot aantal leuke locaties maar bent dan natuurlijk wel afhankelijk van beschikbaarheid, voorwaarden en catering van de locatie. Met een eigen locatie ben je veel flexibeler, zeker op bepaalde populaire dagen. In de zomer van 2013 startten ze met de zoektocht maar dat bleek nog niet zo makkelijk: veel locaties waren te afgelegen, hadden een beperkend bestemmingsplan of geen parkeergelegenheid. Iemand nam hen mee naar Eenrum, waar ze nog nooit geweest waren. Het dorp deed gelijk gezellig aan en bij het openen van de deur van de huidige locatie voelde het goed en zagen ze veel mogelijkheden. Aangezien ze eigenlijk op zoek waren naar een locatie en niet zo zeer een restaurant was het een spannende beslissing voor een klein team zonder veel horeca-ervaring. Maar gelukkig hadden ze ervaren mensen in hun omgeving die graag wilden helpen.

Er komt veel bij kijken. Nieuwe locatie, nieuw team, nieuwe producten en werkzaamheden. Wendy en haar team hebben in korte tijd enorm veel geleerd maar ze zegt wel eerlijk dat ze vrij vlot een stapje terug heeft moeten doen met de grote plannen en het beoogde tijdspad. Daar is nu, in de wat rustiger periode, meer tijd voor en er wordt dan ook met enthousiasme aan de toekomst gewerkt.

Wendy beschrijft het zelf op haar LinkedIn pagina het beste:

“Abraham’s Mosterdmakerij is een fantastische locatie in Noord Nederland voor een kop koffie met gebak, een heerlijke lunch, uitgebreid 3-gangen diner of een kijkje in de mosterdmakerij waar nog tot op de dag van vandaag op ambachtelijke wijze Groninger mosterd wordt gemaakt die ook nog eens biologisch gecertificeerd is”.  Het idee is dat deze locatie bovendien de basis wordt voor verschillende activiteiten. Natuurlijk voor een etentje, kopje thee of gewoon een praatje, maar ook voor bijvoorbeeld dagtochtjes, feestelijke gelegenheden en proeverijtjes bij eetlocaties in de omgeving.

De mosterd zal de volle aandacht blijven houden. Sten heeft zijn baan opgezegd en is sinds september de mosterdmaker. Ze vinden het een prachtig product dat ook buiten de provincie Groningen verkrijgbaar zou moeten zijn. In januari hebben ze op de Bio-beurs in Zwolle gestaan. Het plan is om ook meer in de ‘bio-branche’ te doen, wellicht wel op een iets grotere schaal dan er nu vermarkt wordt, maar wel met behoud van het exclusieve karakter. Dit exclusieve karakter wordt bevestigd in het recente geweldige nieuws: het Rijkscafé, de mooie horecagelegenheid van het Rijksmuseum met een bij de collectie passende Hollandse kaart, gebruikt vanaf februari Abraham’s mosterd voor onder andere hun mosterdsoep en bitterballen! Chef-kok Paul Metz heeft meerdere mosterds geproefd en heel bewust voor Abraham gekozen – een groot compliment en mooie bevestiging.

Hoewel ze – met het drukke seizoen alweer voor de deur – niet bang zijn dat ze zich gaan vervelen, staan ze open voor suggesties en iedereen is dan ook van harte welkom om met tips en ideeën te komen. Natuurlijk is niet alles even gemakkelijk te realiseren, moeten ze keuzes maken en prioriteiten stellen. Maar juist door samen te werken met mensen en andere ondernemers uit het dorp en de omgeving, is er vaak van alles mogelijk!

Wendy sluit af met één van haar goede voornemens voor dit jaar: “Ik zal de deadlines voor het aanleveren van stukken voor De Ainrommer in mijn agenda zetten. Er is vaak een heleboel leuks te melden over wat er hier gebeurt en dat delen we natuurlijk graag met het dorp.”

www.abrahamsmosterdmakerij.nl

Facebook: abrahamsmosterd

Twitter: @AbrahamsMosterd

www.ministerievanfeestelijkezaken.nl

www.donutevents.nl

 

Chantal van der Ende-Appel

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen