Eem om toavel mit… de familie Kram

2015-10-20 22.10.41 bewerkt“Heet jij Chantal? Ik heb vandaag op een paard gereden dat zo heet!”.Het was een enthousiast welkom en ach ja, qua achterwerk scheelt het ook niet veel.

Bij het begin beginnen maar weer. Jeanette (nu 39) woonde ruim 18 jaar geleden in Groningen en studeerde Sociaal Juridische Dienstverlening. Ze zou met een vriendin op wintersportvakantie, maar ze konden moeilijk een gezamenlijke datum vinden en uiteindelijk is ze met een groep gegaan die geregeld was door de broer van die vriendin. In die groep zat ook Lars. In die tijd was Lars (nu 42) na mavo en havo al aan het werk. Eerst als geluidstechnicus en conciërge maar al gauw als kapper. Lars’ moeder startte bijna 50 jaar geleden een kapsalon in Eenrum en ging daar ook wonen. Lars’ vader woonde in Veendam en ging iedere dag op en neer naar Eenrum om zijn moeder te bezoeken. Hij kon niet blijven slapen; ze waren tenslotte nog niet getrouwd. Tijden veranderen: een paar weken na de leuke trip naar Valfréjus spraken Jeanette en Lars af om vakantiefoto’s te kijken en hij is eigenlijk nooit meer weggegaan.

Lars startte op zijn 20e, in navolging van zijn ouders, met de kappersopleiding en ging in de zaak van zijn ouders werken. Jeanette ging na haar studie werken als schuldhulpverlener bij verschillende kredietbanken en in schuldhulpverlening voor ondernemers. Ze kochten een huis in Groningen en na drie jaar, ingegeven door de wens om landelijk te wonen, een jaren ’30 huis in Vierhuizen dat ze zelf verbouwden. Ze zijn 11 jaar geleden getrouwd, in die tijd is ook hun oudste dochter Liselotte geboren én heeft Lars de kapperszaak overgenomen. In 2007 is middelste dochter Jolijn geboren. Kort daarna werd Liselotte 4 en moest naar school. Het lag toen voor de hand om naar Eenrum te verhuizen omdat ze daar al naar de crèche ging, Lars’ werk daar was en natuurlijk omdat er meer voorzieningen zijn, inclusief school. Ze vonden een casco huis aan De Akkers dat razendsnel werd kon worden afgebouwd waarna ze het kochten. Het huis was bovendien ruim genoeg voor gezinsuitbreiding: in 2008 is jongste dochter Josefien geboren. Het huis is fijn rustig gelegen aan een doodlopende straat, een veilig gevoel, ook met buiten spelende kinderen.

Toen ze er kwamen wonen was er nog veel water vlakbij – voor Lars aanleiding om te vertellen dat de kinderen allemaal vóór hun 6e jaar zwemdiploma’s A, B en C hadden. Dat is nog maar het topje van de ijsberg wat betreft de sportiviteit van de hele familie. De dametjes zitten op judo, paardrijden, hockey en tennis. Lars doet aan spinning, krachttraining, mountainbiken en hardlopen. Hij heeft dit jaar de Dam tot Dam loop gedaan. Zonder Jeanette; zij heeft haar sportiviteit helaas op een laag pitje moeten zetten door een hernia, maar gelukkig gaat het weer goed.

Jeanette werkt inmiddels drie jaar als ondernemersadviseur. Verder rondt ze in december een cursus ‘running therapeut’ af – het therapeutisch inzetten van hardlopen bij lichte depressie, stress en burn-out. Het ontspant en verhoogt je zelfvertrouwen. Jeanette verheugt zich erop mensen te helpen met running therapie en start binnenkort een aantal proeftrajecten. Het gaat om 10 individuele trainingen, 10 weken lang 1 keer per week en ze zoekt mensen die zich herkennen in de eerder genoemde klachten. Conditie is niet vereist. Zie contactgegevens onder dit artikel als u geïnteresseerd bent. Naast deze drukke bezigheden en het gezinsleven (inclusief een hond, twee katten, vier kippen en een haan) geniet ze van lezen en koken.

Lars werkt natuurlijk nog met plezier in de kapsalon en ook hij heeft veel andere bezigheden. Hij is al wat jaren betrokken bij de hemelvaartsmarktcommissie, inmiddels als voorzitter, waar hij zich inzet voor het moderniseren van onder andere het aanmeld- en facturatieproces. Hij is ook voorzitter van de mountainbikevereniging. Hij vindt mountainbiken in de natuur geweldig maar mist een baan in de buurt. Daarom heeft hij een burgerinitiatief ingediend bij de gemeente. Staatsbosbeheer heeft een stuk grond beschikbaar gesteld waarop een route van ongeveer 25 km op gebouwd gaat worden. Het is natuurlijk iets waar Lars en zijn mountainbikegroep gebruik van zullen maken, maar het wordt ook een locatie waar toeristen terechtkunnen voor training en clinics. Een groep van vrijwilligers zal de baan onderhouden; een eis van de gemeente. Alsof dit nog niet genoeg is heeft hij samen met een partner sinds enige tijd ook een bedrijf dat een bijzonder soort autobekleding levert, een product uniek in Nederland en België.

Weer zo’n gesprek waaruit blijkt hoeveel leuks er in en om Eenrum gebeurt.

De mountainbike vereniging op Facebook: ATB De Marne

Autobekleding: carseatcover.nl

Opgeven voor de proeftrajecten running therapie: 0595-401145, 0611753533 of jeanette.kram@ziggo.nl

tekst: Chantal van der Ende-Appel

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen