Eem om toavel mit… Jakob van der Meulen

Eem om toavel mit… Jakob van der Meulen.

Soms gaat iets zo gemakkelijk en leuk dat je meer dan dubbel zo lang bezig bent dan verwacht. Mijn ‘interview’ met Jakob van der Meulen was er zo eentje. Een bijzondere man die vooral niet zo genoemd wil worden. Maar dat doe ik heus wel. Het is iemand van weinig obstakels zien en van “gewoon dóen”. Dat blijkt ook uit zijn levensloop.

 

Jakob is in Winsum geboren, woonde vanaf zijn 15e in Adorp en kocht op zijn 25e een huis in de Oranjestraat in Eenrum. Hij had toen al wat avonturen achter de rug. Na de MAVO ging hij als vakantiewerk varen – hij herinnert zich dat hij aan boord via Scheveningen Radio naar huis belde voor zijn examenuitslag. Die was positief en Jakob ging naar de Zeevaartschool in Delfzijl, een opleiding van 2 jaar plus stage. Die stage was op de Anna Maria, die cement vervoerde tussen Drachten en Stettin (Szczecin, Polen). Jakob weet alle namen, en vaak zelfs het bouwjaar, nog van de schepen waar hij op gevaren heeft. Na zes weken zag hij Anna Maria niet meer zitten – op je 17e tegelijk matroos, kok en stuurman zijn én de radiocommunicatie doen omdat je de enige bent die Duits spreekt is wat veel. Vier dagen later zat hij in het vliegtuig naar Engeland om op te stappen op de Neerlandic van Seatrade om zijn stage te vervolgen. In een jaar ging Jakob van stagiair via matroos en 3e stuurman naar 2e stuurman! Hij heeft in totaal negen jaar bij Seatrade gevaren. Tussendoor heeft hij hbo 1e Stuurman GHV (grote handelsvaart) gedaan. Hij heeft dit op één examen na gehaald en is toen weer gaan varen. De regelgeving was gewijzigd, hij kreeg zijn bevoegdheid voor ‘kapitein alle schepen’ en hbo was niet meer nodig. Hij stapte over naar Spliethoff omdat hij daar meer promotiemogelijkheden zag en op zijn eerste schip bij deze rederij werd hij in Venezuela 1e stuurman. Daarna is hij scheepsklassen omhoog gegaan – zijn zwaarste klasse als 1e stuurman was een zestienduizendtonner.

 

Op zijn 30e ging Jakob aan wal – hij ging de bevrachting doen bij Armawa in Haren. Daar leerde hij Ria kennen, met wie hij twaalf jaar geleden, samen met haar kinderen Sander en Esther, ging samenwonen in hun mooie huis aan de Raadhuisstraat. Toen ze net de sleutel hadden gekregen hoorden ze dat Armawa stopte. Jakob ging in operations werken bij Feederlines. Na drie jaar, in juni 2008, is hij voor zichzelf begonnen als supercargo walkapitein. Onder de naam Aurora Marine is hij de wereld overgevlogen om het laden en lossen van zware stukken te begeleiden. Hij had veel werk: in 2009 had hij 220 werkgerelateerde hotelovernachtingen. Om wat vaker thuis te zijn ging hij voor rederijen aansprakelijkheidsclaims behandelen, dat kan lokaal of met relatief korte tripjes.

 

150306 Jakob 1 zwvk

 

In 2012 is hij om medische redenen en met een korte levensverwachting afgekeurd. Na het enigszins verwerken van dit slechte nieuws werd ‘zoveel mogelijk leuke dingen doen’ het nieuwe doel. Samen met een vriend bouwde Jakob een uitgebreide barbecue-aanhanger die gelijk goed gebruikt werd voor mooie feesten. Na een jaar van vanalles regelen en dingen voor het laatst doen kwam er in 2013 het nieuws dat het medisch onverwacht goed ging. Hoewel dat natuurlijk goed nieuws was, was het ook een enorme omschakeling. Jakob ging nadenken over wat hij graag zou willen doen. Hij houdt van bourgondisch leven, van gezellig met mensen om tafel zitten, van lekker eten en fijne muziek erbij. Hij wilde mensen bij elkaar brengen: mensen die graag koken, mensen die graag eten en mensen die muziek maken. Het idee voor een besloten huiskamerrestaurant was geboren. Met mooie plannen maar zonder geld en locatie maakte Jakob een begroting. Hij startte met crowdfunding in de vorm van certificaten die later met rente worden terugbetaald en benaderde Sara’s pannenkoekenhuis of hij iedere vrijdag van hun ruimte gebruik kon maken. De reacties waren enthousiast, het werd allemaal verrassend snel geregeld en het eerste Kookpodium vond plaats op 9 januari 2014. Het was een instant succes: er waren er twintig dat jaar met gelijk vanaf het begin een bezettingsgraad van minimaal 85%!

 

Eind vorig jaar had hij een nieuwe locatie nodig. De oplossing kwam van Jaap van b&b De Lastpost, die op straat zijn autoraampje naar beneden deed en rustig tegen Jakob zei: “Dat Kookpodium – dat kan ook bij mij”. Zo gezegd zo gedaan. Alles hebben ze samen in een paar dagen geregeld: in dezelfde week dat het eerste Kookpodium van 2015 gepland stond werd de hele keuken ingericht, van gas- en stroomaansluitingen tot de complete keukeninrichting.

Het enige dat op deze locatie niet kan is live muziek, maar het alternatief is leuk: een platenspeler met 2000 lp’s! Jakob vindt dit een mooi voorbeeld van hoe Eenrum is en wat er allemaal kan.

 

Hoewel de keuze voor Eenrum in de eerste instantie meer ging om het gemak (Jakob’s zus woonde er dus een huisje in Eenrum was wel zo makkelijk als je zelf acht maanden per jaar op zee zit) is hij van het dorp gaan houden. Hij vindt het vooral opvallend en leuk dat er in en om Eenrum zoveel georganiseerd wordt en hij en Ria zijn daar graag bij betrokken. Zo heeft Jakob geholpen bij de Vereniging voor Volksvermaken, Mens Swing Es Weer en als bakker bij de molen. Ria zit in het bestuur van de voetbalvereniging en in de Hemelvaartcommissie. Hij vindt het een gemoedelijk en ontspannen dorp met een grote bereidheid om te ondernemen en elkaar te helpen.

 

De liefde voor lekker eten en koken zat er al lang in en Ria deelt die liefde. Thuis worden verjaardagen gevierd rondom heerlijk lang tafelen. Het Kookpodium doen ze ook samen: Ria doet overdag de aankleding en helpt ‘s avonds in de keuken, Jakob doet overdag de mise-en-place en is ‘s avonds gastheer. Natuurlijk zijn er verder de koks (die zichzelf enthousiast aanmelden) en eventuele extra hulp. De keukenbrigade eet om 17.00 uur en de gasten zijn vanaf 18.00 uur welkom. Iedere week is er een ander thema – bijvoorbeeld de Hoogelandster, Oosterse of Mediterrane keuken, maar ook specials als een kok een lekker idee of specialiteit heeft. Voor 17,50 per persoon krijgen de gasten drie gangen, waarbij van tevoren, bij het reserveren, ook kan worden gekozen voor een vegetarische of visvariant van het menu. De locatie biedt plaats aan 28 gasten verdeeld over vier tafels.

 

Op de foto Jakob in zijn element – de Hoogelandster gerechten (het thema van 6 maart) uitleggend aan zijn gasten. De kaarsen, de houtkachel, het draagt allemaal bij aan de intieme sfeer die je verwacht bij een besloten huiskamerrestaurant. Jakob, dank voor de eerlijkheid en heerlijkheid.

 

www.kookpodium-eenrum.nl

Facebook: Kookpodium-eenrum

 

Chantal van der Ende-Appel

 

 

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen