Eem om toavel mit….Jolanda

Jolanda Staal-Zaagman stond op het ‘verlanglijstje’ van de redactie van De Ainrommer. “Ze doet 1001 dingen en heeft altijd wat interessants te vertellen”. Die omschrijving bleek volkomen terecht in het leuke gesprek dat ik met Jolanda en haar man Hans had.

 

Terwijl Jolanda thee zet start ik alvast met Hans. Hij is in 1955 geboren in het kleine huisje achter de prachtige boerderij Huninga, richting Pieterburen, toen zowel zijn opa en oma als zijn ouders daar woonden. Kort daarna verhuisde het gezin naar de Molenstraat en later naar de Oudeweg. Zijn vader en later ook zijn jongere broers zaten bij muziekvereniging Orpheus en Hans is daar op 12-jarige leeftijd ook begonnen. Na de lagere school ging hij naar de hbs maar stapte wegens overweldigende resultaten over naar de mavo. Daarna is hij de mts in Groningen gaan doen. Hij behaalde zijn diploma in 1976 waarna hij eerst in dienst moest voordat hij ging werken. Hij verliet het ouderlijk huis op zijn 25e om in Vries te gaan wonen. Hij heeft onder andere bij een grote installateur gewerkt voordat hij op zijn 27e bij het EGD (een voorloper van Enexis/Essent) terechtkwam. Zijn binding met Eenrum en vooral met Orpheus was zo groot dat hij Vries toch weer graag verruilde voor een huis aan de Kromme Elleboog. Hans heeft ongeveer 30 jaar bij het EGD en opvolgers daarvan gewerkt.

 

Hans heeft drie zonen van 23, 21 en 8. De twee oudste zonen studeren en wonen in de stad maar komen nog regelmatig thuis. Hans zelf is uiteindelijk 46 jaar betrokken geweest bij Orpheus, eerst als muzikant (hij speelde bugel), later ook als voorzitter. In 2008 is hij flügelhornspeler geworden bij de Groningse Egerländerkapel De Postjagers (onderdeel van de Postharmonie) waar hij Jolanda leerde kennen.

 

Jolanda is in 1978 in Groningen geboren, woonde tot haar 6e in Hoogkerk en verhuisde toen met haar ouders naar Roden. Jolanda speelt sinds haar 9e klarinet bij de Postharmonie en de Postjagers (inmiddels alleen nog bij de Postjagers). Ze heeft facilitaire dienstverlening gestudeerd in Groningen en woonde daar samen. Na een afstudeerstage is ze blijven ‘plakken’ bij het GAK, waar ze na een aantal jaren als (regionaal) management assistentie al op haar 23e de facilitair manager verving. Toen deze weer terugkeerde werd Jolanda boventallig, wat ze zag als een mooie kans waardoor ze werk vond bij het Klantencontactcentrum van het UWV. Op 1 januari 2005 werd haar oudste zoon geboren, bijna op de kop af twee jaar later haar jongste. Inmiddels zijn de jongens dus 11 en 9.

IMG_5998

Hoewel ze elkaar al een paar jaar kenden via De Postjagers ontstond er in 2011 iets moois tussen Hans en Jolanda. Het precieze moment kunnen ze niet meer aanwijzen maar fijn, natuurlijk en duidelijk was het. Toen ze in 2012 een keer wilden gaan eten in de stad en de bus niet kwam hebben ze maar de bus naar Zoutkamp genomen om bij De Oude Sluis te gaan eten. In december van dat jaar werd het restaurant als eenmalige trouwlocatie aangemerkt en zijn ze er getrouwd. Het was een gemoedelijke, intieme dag met als één van de hoogtepunten het door de ambtenaar voorlezen van de brieven die ze aan elkaar hadden geschreven (waarvan ze de inhoud nog niet met elkaar hadden gedeeld).

 

In 2012 is Jolanda met haar kinderen bij Hans in Eenrum komen wonen. Het huis staat op de plek van het natuurkundelokaal van de middelbare school die daar ooit stond. Jolanda is met hart en ziel Eenrum ‘in gedoken’ om het dorp en de mensen zo snel mogelijk beter te leren kennen. Ze is lid geworden van Dorpsbelangen, waarvan ze nu voorzitter is. Dorpsbelangen is de verbintenis tussen dorp en gemeente en Jolanda vindt het belangrijk dat er zo vaak mogelijk wordt gecommuniceerd over hun activiteiten zodat leden en andere dorpsgenoten weten wat ze doen. Jolanda zit ook in de steunfractie van de VVD. Ze helpt af en toe op school en in de voetbalkantine. Ze vindt het fijn om betrokken te zijn bij dingen die het dorp en de mensen van wie ze houdt aangaan.

 

Jolanda doet, gedetacheerd bij de Gemeente Groningen, veel projecten op het gebied van sociale dienstverlening. Een voorbeeld daarvan is WIJ Groningen (wij.groningen.nl), een programma ter ondersteuning van mensen die in deze tijd van digitalisering wat hulp kunnen gebruiken bij het regelen van sociale zaken. Als projectleider is ze betrokken bij een drietal projecten: het formeren van sociale wijkteams, agressiebeleid en veilig berichtenverkeer. De wijkteams zijn laagdrempelig, iedereen kan binnen komen lopen en sommige mensen hebben problemen en zijn daardoor boos. Het agressiebeleid is erop gericht om problemen daarmee te voorkomen en de processen en nazorg in te richten voor als er wél wat gebeurt. Mensen hebben te maken met verschillende instanties, het beveiligd berichtenverkeer tussen die instanties wordt beter en slimmer ingericht. Het zijn soms confronterende maar vooral prachtige en leerzame klussen.

 

Vanuit VNG International, de internationale tak van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, is ze in augustus naar Palestina geweest. Daar wordt sinds 2010 gebouwd aan, en sinds kort gewoond in, een compleet nieuwe stad, Rawabi. VNG International stuurt regelmatig experts om samen met lokale betrokkenen dingen op te zetten. Met haar achtergrond in (sociale) dienstverlening heeft Jolanda daar een bezoek gebracht om daar mee te helpen de dienstverleningslijnen uit te zetten. Een zeer bijzondere, indrukwekkende ervaring om betrokken te zijn bij het inrichten van een stad voor 40.000 inwoners en ook een vreemde gewaarwording om niet vrij te kunnen bewegen tussen steden. Op dit moment is het niet veilig om er opnieuw heen te reizen maar Jolanda hoopt op een vervolg. Ze is voor deze klus gevraagd in een adviserende rol en om dit te kunnen doen heeft ze PRINSES consultancy opgericht. Deze letters staan voor Pragmatisch, Resultaatgericht, Inventief, Nieuwsgierig, Sociaal, Energiek en Servicegericht, een mooie omschrijving van Jolanda.

 

Het is duidelijk dat Jolanda altijd tijd tekort komt. Ze zegt dat het fijn zou zijn als de week een extra dag zou hebben, maar Hans vult gelijk aan: “Nou, die zou dan ook in een mum van tijd gevuld zijn!”.

 

Ook Hans vermaakt zich uitstekend. Hij heeft op zijn 50e nog de hts afgerond en veel projecten gedaan. Inmiddels is hij met vervroegd pensioen maar stil zitten past niet bij zijn actieve instelling. Hij heeft Optimus Effectus opgericht, waarmee hij als erkend EPB (energieprestatie en binnenklimaat) adviseur advies geeft over allerlei energiezaken, zoals energielabels en zonnepanelen. Hij is dealer van groene energieleverancier Huismerk Energie. Hij is secretaris van dorpshuis De Oude School en bestuurder van een stimuleringsfonds dat een bescheiden financiële bijdrage kan geven aan initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid van Eenrum. Hij doet de boekhouding van beide bedrijven en werkt dus veel thuis. Een frisse neus haalt hij regelmatig tijdens het houtzagen met zijn broers of lekker lopen met eigenwijze hond Jussi. Jussi is vernoemd naar de hond van het personage Wallander uit de boekenreeks van Henning Mankell, die de hond op zijn beurt vernoemd heeft naar een bekende Zweedse tenor.

 

De muziek vergt veel tijd maar zit Hans en Jolanda in het hart. Het is bovendien geweldig om dat samen te kunnen doen. Ze doen meer dingen samen: gaan graag uit eten of een borrel halen bij ‘Van Esch’ en bezoeken een aantal evenementen in het dorp – ze vinden het erg leuk dat Eenrum zo’n actief dorp is. Jolanda is gek op koken (wat ze er bijna dagelijks weer afsport), Hans eet graag – dat komt ook goed uit. Waar Jolanda qua werk altijd grenzen verkent en nieuwe dingen zoekt vindt ze het heerlijk om voor vakantie juist op dezelfde vertrouwde plek te zijn: het Franse departement Vendée. Ze heeft er zelfs een cursus Frans voor gedaan. Hans kent vanuit een plaatsing bij Essent Maastricht goed, waar ze regelmatig een weekendje heen gaan. Dichterbij kan ook: gewoon fijn een hotel in Groningen en dan gniffelen als de receptionist vraagt of ze een goede reis hebben gehad…

 

Links

PRINSES: prinsesconsultancy.com en twitter/prinsescnsltnc

Optimus Effectus: optimus-effectus.nl

Postjagers: postjagers.nl

 

Tekst: Chantal van der Ende-Appel

Foto: familie Staal-Zaagman

 

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen