Een bijzondere tentoonstelling in de kerk van Eenrum Van Quilt Tot Textielkunst

De tentoonstelling “Van Ambacht tot Kunst”, georganiseerd door Stichting Nationale Quilt Collectie ( St. NQC) had evengoed “ Van Lappendeken tot Wandkleed”, of nog beter “Van Quilt Tot Textielkunst” kunnen heten.

Wie bij het woord quilt direct afhaakt, moet beslist gaan kijken, want we kennen allemaal de gewatteerde jassen die we ‘s winters dragen. Het maken van een quilt berust op hetzelfde principe: een bovenlaag, een tussenlaag en een voering. Onze voorouders maakten de top van vele lapjes, in een mooi patroon gerangschikt, tussen een laag losse wol of katoen en een onderlaag. Deze lagen werden met kleine steekjes met de hand aan elkaar gezet. Dit doorstikken noemt men quilten en het zorgt voor de stevigheid.

Sinds 1980 is er weer veel animo om quilts te maken, met de hand, maar ook met de naaimachine. St NQC verzamelt quilts vanaf 1980 tot heden, omdat er heel veel is veranderd in deze tijd, vooral door de vele nieuwe materialen en door de workshops en cursussen, waar nieuwe technieken werden onderwezen. Dat leverde een heel nieuw soort quilt op. Je kunt kunnen zeggen “schilderijen van textiel.”

St NQC bestaat nog maar een jaar, maar heeft door schenkingen van vele quiltsters al veel materiaal verzameld wat de geïnteresseerde kan bezichtigen. Ook het Nederlandse Quiltersgilde heeft een deel van haar bezit beschikbaar gesteld.

De expositie in de Eenrumer kerk wordt op vrijdag 28 juni om 14.00 uur officieel geopend door Mariëtte de Visser, wethouder van de gemeente Het Hogeland. De expositie is te zien van 28-30 juni en van 4-7 juli. De openingstijden zijn van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is geheel gratis.

De sinds de Reformatie sobere Eenrumer kerk wordt door de tentoonstelling verrassend veranderd in een kleurrijke expositieruimte, wat herinneringen oproept aan een tijd dat er nog kleurrijke muurschilderijen waren. Ter opluistering wordt af en toe het Lohman-orgel (1817) bespeeld.

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen