EK Finale zijspannen 28 augustus 2022

Mc Eenrum is in 1947 opgericht (overigens vond de eerste race al in 1937 plaats) en grote bekendheid verwierf ‘Eenrum’ in de loop der jaren door het organiseren van NK motorcross, waar in de topjaren meer dan tienduizend mensen op af kwamen, de cross-wedstrijden vond tot en met 1979 plaats. Vanaf 1958 werden ook grasbaanraces verreden, al snel werd dit evenement internationaal en tot op de dag van vandaag zijn de hoogstaande races een begrip binnen de motorsport en in de wijde regio.

Op Zondag 28 Augustus 2022 zal in Eenrum de finale van het Europees kampioenschap zijspan worden georganiseerd op de snelle baan in Eenrum en de combinaties zullen er alles aan doen om op het eind van de middag als Kampioen op de hoogste trede van het podium te staan en als nummer één te worden geëerd.

De snelste combinaties uit Europa zullen aan de start verschijnen en met snelheden van meer dan 100 km per uur de baan rond gaan.

Op zaterdag 13 augustus worden de kwalificatie wedstrijden van de zijspannen verreden in Bad Hersfeld en pas dan worden de laatste 6 rijders plus twee reserve rijders geplaatst voor de WK Finale in Eenrum en is de definitieve startlijst bekend. Al eerder hebben zich 6 combinaties rechtstreeks geplaatst, zodat er in Eenrum 12 combinaties aan de start zullen verschijnen. Het zal weer een spannende strijd worden en de winnaar op voorhand aanwijzen zal lastig worden. Het is dan ook nog geen uitgemaakte zaak wie deze middag Europees kampioen zal worden .

Voor de solo’s rijders zal het niet minder spannend zijn, want er zullen in totaal 12 toprijders aan de start komen te staan. Met rijders als Romano Hummel, Jannick de Jong,Theo Pijper en niet te vergeten Mika Meier en nog acht rijders uit het buitenland belooft het een wedstrijd op wereld niveau te worden.

Naast de Zijspannen hebben we een prachtig bijprogramma en zullen en de Solo’s, de Shorttrack, de ST 250cc en de ST 500 cc met alle rijders aan de start verschijnen. Deze klassen zijn een aanvulling op het dagprogramma dat garant staat voor snelheid en veel spektakel.

Op zaterdag 27 augustus zullen de Jeugd en Nationalen aan de start verschijnen .

Deze dag wordt er gereden en gestreden en komen de Specials nationalen, de 65 cc en de 85 cc, de 125 cc cup, de 125cc jeugd, de Power Girls en de ST 250 cc en de ST500 cc cup aan de start.

 

Droombaan’ Eenrum: één van de mooiste en snelste grasbanen in Europa

 

De 625-meter lange baan van Eenrum wordt door velen geroemd om zijn mooie ruime, oplopende bochten en de hoge snelheden die gehaald worden en kreeg al snel na de aanleg in 1957 de bijnaam ‘Droombaan.’

De snelheid van de coureurs kan oplopen tot boven de 160 km/uur. Als u bedenkt dat een grasbaanmotor (een ‘special’) geen remmen heeft en de coureurs schouder aan schouder driften in de bochten en rakelings langs de boarding racen, zult u begrijpen dat deze mannen en heel groot hart moeten hebben. Veel coureurs zijn zeer aan elkaar gewaagd en de grote Eenrumer grasbaan laat veel ruimte voor inhalen, het rijden van verschillende ‘lijnen’ en dus prachtige duels, niet zelden duiken de zes coureurs met snelheden tot ruim boven de 100 km/u samen de bocht in.

De lengte, breedte en de vlakke en (bij goede weersomstandigheden) keiharde ondergrond van het Eenrumer ovaal en met name de ruime, vloeiende bochten maken het voor de coureurs mogelijk om het gas er vrijwel continu helemaal op te houden en in om in strakke en vloeiende ‘speedway’-stijl de bochten in te snijden.

Bijzonder is dat de Eenrumer grasbaan dan ook geschikt voor zowel langbaan-, grasbaan- als speedway-specialisten. Tevens is het voor de ‘grasbaan-piloten’ mogelijk om in Eenrum meerdere lijnen te rijden c.q. de bochten verschillend aan te snijden, iets wat op lang niet op alle grasbanen in Nederland mogelijk is.

In deze sport zitten veel elementen die deze motorsport-discipline zo boeiend maken: enorme snelheden, veel durf, techniek, tactiek, conditie, kracht en de coureurs moeten zeker ook mentaal zeer sterk zijn.

Voor het publiek is het altijd een geweldig spektakel. De races zijn altijd van zeer dichtbij goed te volgen, het mooie geluid van de motoren en de geur van methanol maken dit evenement elk jaar weer tot een bijzondere gebeurtenis dat in de wijde omtrek en tot ver over de grens bekendheid geniet.

 

Meer informatie op onze website: www.mceenrum.nl

Alle actuele informatie zal worden gepubliceerd op www.mceenrum.nl.

Hierop zal ook steeds het laatste nieuws worden geplaatst. Ook voor alle overige informatie over de Motorclub en evenementen kunt u uiteraard op deze website terecht.

MC Eenrum is  ook te vinden op Facebook,  www.facebook.com/MCEenrum

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen