Finale ONK Grasbaanracen Eenrum 2013 zeer geslaagd

* Jannick de Jong Nederlands Kampioen Grasbaan (Specials Senioren) 2013

* Mark Stiekema sluit pechseizoen zeer sterk af

* Run-off tussen Stiekema en Van der Steen om plaats 3 in ONK

* Spannende afsluiting seizoen 2013 in alle vijf klassen onder goede publieke belangstelling

Stiekema De Jong ONK Finale Grasbaan Eenrum 2013

In Eenrum werd op 6 oktober de Finale van het Open Nederlands Kampioenschap Grasbaanracen verreden, een evenement dat in ruim 3 weken tot stand moest worden gebracht door de Motorclub Eenrum & Omstreken (nadat MAC Stadskanaal begin september moest afzeggen).

Het werd een mooie afsluiting van het seizoen waarin in 4 van de 5 klassen de beslissing viel om het Nederlands Kampioenschap 2013: boeiende races, prachtig weer, een snelle vlakke baan waarop de coureurs voluit konden gaan, als ontkoping een run-off bij de Specials Senioren en tot slot ruim 1400 toeschouwers waar de MCE uitermate content mee was.

Bij de Specials Senioren zagen we een boeiende strijd tussen Jannick de Jong, Dirk Fabriek, Mark Stiekema, Jeffrey Woortman, Nick Lourens, Sjoerd Rozenberg en Henry van der Steen.

Met name Fabriek en Stiekema vochten, tijdens de heats waarin ze tegn elkaar uitkwamen, felle duels uit op het scherpst van de snede, ook De Jong moest vandaag voluit gaan in de strijd om de beslissende ONK-punten.

Opvallend was het rijden van Jeffrey Woortman (Warten). De Fries kwam in april dit jaar in Schwarme (D) zwaar ten val, werd in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen, lag enige tid in coma en moest enkele maanden revalideren. In Eenrum maakte hij zijn rentree en het was indrukwekkend om hem vandaag overtuigend en in zijn bekende stijl weer te zien racen.

In de A-finale haalde hij een prima 4e plaats, we zullen hem volgend jaar ongetwijfeld weer zien in de EK- en misschien wel WK-Series.

Mark Stiekema (Stadskanaal) beleefde een zwaar seizoen dat begon met een crash tijdens de 1e ONK-wedstrijd in april in Vries en had daarna tijd nodig om fysiek te herstellen en zich weer lekker te voelen op de motor. Een bizarre gebeurtenis in Engeland in augustus leek een einde aan het seizoen te maken, maar gelukkig rijdt hij sinds enkele weken weer. In Eenrum maakte Stiekema een bijzonder sterke indruk (misschien wel één van zijn sterkste optredens in Eenrum ooit), zat zowel fysiek als mentaal weer goed op de motor en hij leek vandaag zeker kans te maken op de dagoverwinning.

De A-Finale werd redelijk overtuigend gewonnen door De Jong (Gorredijk), die daarmee tevens Nederlands Kampioen Grasbaan 2013 werd. Daarmee is De Jong ongetwijfeld één van de meest succesvolle coureurs uit de geschiedenis van de Nederlandse gras-langbaan-motorsport: Vice Wereldkampioen Langbaan Solo 2013 (na 6 GP’s in Noorwegen, Finland, Duitsland, Polen en 2x Frankrijk), Europees kampioen Grasbaan 2013 (Bielefeld/D) en wereldkampioen Langbaan Landenteams (GB, samen met Pijper, Fabriek en Stiekema).

Tweede in Eenrum werd Stiekema, voor Fabriek, Woortman, Rozenberg en de sterk rijdende Nick Lourens. Lourens (Ter Apel) is een jong en groot talent dat dit seizoen definitief is doorgebroken tot de Nederlandse top en ook tijdens internationale wedstrijden een aardig woordje begin mee te spreken. Begin september werd hem zelfs een wild-card toegewezen tijdens de 5e GP van het WK Langbaan Solo in Vechta (D), waar hij voor bijna tienduizend toeschouwers meerdere punten wist te scoren.

Na de A-Finale bleken Stiekema en Van der Steen op een gelijk aantal punten geeindigd in het ONK-klassement. Dit betekende dat er nog een run-off verreden moest worden tussen beide coureurs. Ook hier bleek Stiekema weer sterk en overtuigend en hield het hoofd koel, terwijl Van der Steen (nog steeds geblesseerd aan schouder en sleutelbeen na een crash enkele weken geleden) niet voluit kon gaan vanwege zijn blessure.

 

Eindstand A-Finale Eenrum Specials Senioren (eerste acht):

1. Jannick de Jong

2. Mark Stiekema

3. Dirk Fabriek

4. Jeffrey Woortman

5. Sjoerd Rozenberg

6. Nick Lourens

7. Henry van der Steen

8. Christian Hülshorst (D)

 

Eindstand ONK 2013 (eerste vier):

1. Jannick de Jong

2. Dirk Fabriek

3. Mark Stiekema

4. Henry van der Steen

 

Bij de Specials Senioren de enige crash van vandaag: Lars Zandvliet (Mussel) kwam ten val samen met de Brit Dave Mears. Mears stond reddelijk snel weer op de baan, Zandvliet werd naar het ziekenhuis gebracht (op het moment van dit schrijven is zijn toestand onbekend maar het lijkt niet ernstig).

Bij de Specials Nationalen ging de dagoverwinning naar Mark Beishuizen (Stadskanaal),op een 2e plek de sterk rijdende (en EVLS-kampioen 2013) Bob Dolman, derde werd talent Niels Remmelts (Gasselternijveen). In de ONK-eindstand in deze klasse eindige Bert Jan Bos bovenaan, Niels Remmelts werd tweede.

Bij de Zijspannen ging de overwinning naar William Matthijssen/Sandra Mollema (die wederom de nog geblesseerde Nathalie Stelligwerf-Mattijssen verving), tweede werd Detz/van Dijk, derde werd Noordman/Kremer.

In de ONK-einstand was de winnaar reeds bekend (en betekende de 13e Nederlandse titel): Matthijssen/ Stellingwerf-Mollema. Tweede werd Detz/Van Dijk, derde Noordman/Kremer.

Noordman/Kremer (Siddeburen/Paterswolde) reed sterk en dit duo heeft zich binnen twee jaar weten te scharen tot de Nederlandse top en zullen gezien hun goede ontwikkeling op niet al te lange termijn waarschijnlijk ook mee gaan doen in de top van Europa.

Vermeldenswaard is dat Erik van Dijk (Luttelgeest, de vader van Bonita van Dijk) vandaag in Eenrum afscheid nam (als bakkenist van Van der Werff) na een zijspancarriere van maar liefst 34 jaren.

Bijzonder boeiende races, veel strijd en ook absolute topsport zagen we bij de Shorttrack-klassen. In de ST1-klasse ging de overwinning naar Maikel Dijkstra (Joure), maar werd Jan Okke Loonstra (Surhuisterveen) Nederlands kampioen.

In de ST2-klasse won Gert Jan Valk (Daarle) de dagfinale en pakte daarmee tevens de ONK-titel.

Iedereen kan terugkijken op een fraai motorsport- evenement en wil iedereen bedanken die op wat voor manier dan ook zijn bijdrage heeft geleverd aan het welslagen van de ONK-Finale Grasbaanracen 2013.

In 2014, traditioneel in het derde weekend van augustus, zullen in Eenrum uiteraard weer Internationale Grasbaanraces plaatsvinden. Diegenen die nog onbekend zijn met deze bijzondere en spectaculaire motorsport-discipline nodigen wij van harte uit om dit evenement eens mee te maken.

Meer info binnenkort op www.mceenrum.nl of https://www.facebook.com/MCEenrum

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen