Hummel en Godden/Smith Winnaars in Eenrum

Eenrum, 15 mei 2019

Persbericht

Hummel en Godden/Smith Winnaars in Eenrum

 

Zondag 12 mei stond Eenrum in het teken van spectaculaire motorsport met de Dutch Open Grass Track en toonde maar weer eens aan dat het één van de beste circuits van Europa is. Zowel bij de solo´s, de zijspannen en de Shorttrack, werd een prachtige strijd geleverd met top snelheden van gemiddeld over de 110 km per uur.

Onder prima weersomstandigheden is de tweede ronde van de Dutch Open Grass Track verreden.

Met een groot (internationaal) rijdersveld en het vele publiek langs de baan, hebben we een fantastische race gezien van zowel de solo’s en de zijspannen als de ST 250 cc en de ST 500 cc Shorttrack.

Bij de specials reden vier Grand Prix coureurs: Theo Pijper, Romano Hummel , Andrew Appleton en James Shanes. Met deze mannen in het ONK veld is dat natuurlijk garantie voor veel spektakel en spektakel werd ook verwacht bij de zijspannen.

Bij de zijspannen werd verwacht dat de combinaties Wilfred Detz/Wendy Arling en Mitch Godden/Paul Smith het William Mathijssen en Sandra Mollema zeker moeilijk gingen maken.

De gladde baan veroorzaakte in eerste instantie zorgen, maar door het inlassen van een extra trainingssessie in de ochtend, lag de baan er voortreffelijk bij toen de wedstrijd begon. Gedurende de dag werd de baan steeds beter.

Nadat het ochtendprogramma was afgewerkt, met o.a. de machinekeuring, de trainingen en de rijdersbespreking, was er om 13.15 uur de rijdersvoorstelling.

 

Precies om 13.30 uur kon de eerste serie van de O.N.K specials van start gaan.

Nadat de eerste heat van start was gegaan werd het al gelijk duidelijk dat de baan er prima bij lag en er top tijden gereden zouden worden die middag. Het was niet Romano Hummel, die als eerste door de zwart/witte vlag werd afgevlagd maar Andrew Appleton, gevolgd door Dave Meijerink en als derde kwam Sascha Stumpe over de streep.

De tweede heat werd voor 1200 toeschouwers magistraal gewonnen door Theo Pijper, gevolgd door Cristian Hulshorst en door Jarno de Vries. Het was de fantastische rijder James Shanes uit Engeland, die er in de derde heat met de volle buit vandoor ging. Gevolgd door Richard Hall en als derde werd Lars Zandvliet afgevlagd.

In de 4e heat was het weer Theo Pijper die in een titanengevecht met Romano Hummel als eerste werd afgevlagd, gevolgd door Romano Hummel en Dave Meijerink. De 5e en de 6e heat werd gewonnen door respectievelijk James Shane en Jarno de Vries. Na 6 heats was het dan ook dat Theo Pijper en James Shanes gelijk op gingen in de strijd.

Waar Romano Hummel in het eerste blok nog een slechte start had, herstelde hij zich in het tweede en derde blok. Romano wist namelijk de beide series te winnen en plaatste zich direct voor de finale, samen met James Shane, Theo Pijper en Andrew Appleton.

Nadat de series op hoog niveau verreden waren, werd er reikhalzend uitgekeken naar de finale, waar zes top rijders aan de start kwamen.

Met vier WK rijders: Appleton, Hummel, Shanes en Pijper en de Nederlanders Van der Steen en de Vries mocht absoluut het nodige vuurwerk verwacht worden. Direct vanaf de start was het Theo Pijper die er als een raket vandoor ging, met op zijn hielen gezeten door Romano Hummel en James Shanes. In de voorlaatste bocht was het Hummel die alle risico nam om Pijper in te halen. Uiteindelijk lukte dit in de laatste bocht voor de finish en ging Hummel als eerste over de streep. Gevolgd door Theo Pijper en James Shanes, die derde werd en prima zaken deed voor de Dutch Open Grass Track.

Bij de zijspannen ging het er net zo hard aan toe als bij de solo rijders. Voor iedere meter werd er gestreden. Toen de eerste serie van 6 heats verreden waren, waren het Mitch Godden en Paul Smith die samen met William Mathijsen en Sandra Mollema aan de leiding gingen. Ieder hadden ze 10 punten gevolgd door Wilfred Detz en Wendy Arlings. In de 3e heat ging het mis met de combinatie Mathijssen en Mollema. Ze gingen spectaculair over de kop nadat het dringen geblazen was in de eerste bocht. Gelukkig liep de crash goed af en konden ze de wedstrijd vervolgen, maar moesten zich via de last chance heats voor de A finale plaatsen.

In de A finale ging het duo goed van start en liet er geen gras over groeien en pakten van het begin gelijk de leiding, maar werden op de hielen gezeten door Godden. Het Engelse duo Mitch Godden met bakkenist Paul Smith gingen in de laatste ronde Matthijssen en Mollema voorbij, na een nek aan nek race. Net als in Balkbrug weer tweede. De derde plek was voor de combinatie Shaun Harvey en Danny Hogg uit Engeland.

Bij de NK st 250 shorttracks was het zeker nog geen uitgemaakte zaak wie hier met de eerste prijs er vandoor zou gaan, want bij de eerste 3 heats was het Mark van Dellen die de meeste punten had. Gevolgd door Marcel Vlig en als derde Gert Jan Valk uit Daarle. Toen de finale, die ging over 6 ronden van start ging, was het tot aan de streep spannend en werd er veel strijd geleverd. Met 3 man naast elkaar kwamen ze uit de eerste bocht, tot dat Mark van Dellen voor de laatste bocht Stef Hamstra voorbij ging en als eerste werd afgevlagd. Gevolgd door Stef Hamstra die tweede werd en Marcel Vligt werd derde in de finale.

Bij de NK st 500 shorttracks was het niet anders dan bij de NK st 250 cc. Nek aan nek race en close finish. De rijders streden om iedere meter, maar het was Erwin Mulder uit Koekange die alle drie heats wist te winnen en boven aan stond, gevolgd door Bert Dijkstra. Als derde stonden Wybe Valkema en Frank Hamming, ieder hadden ze 25 punten. Toen het startlint omhoog ging bij de A finale NK st 500 cc was het steeds stuivertje wisselen, maar bij het ingaan van de voorlaatste bocht was het Reinse de Jong die hard onder uit ging en vergooide daarmee zijn kans op de eind overwinning. De overwinning ging nu naar Bert Dijkstra en Erwin Mulder werd tweede, gevolgd door Frank Hamming.

 

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen