Jongeren in Eenrum met elkaar in discussie over eigen verantwoordelijkheid in het verkeer

Op zaterdag 16 augustus komt het voorlichtingsteam van TeamAlert gewapend met foto- en filmcamera naar de kermis in Eenrum. De voorlichtingsmedewerkers gaan in gesprek met de jongeren en vragen hen naar hun mening over verschillende situaties en het gebruik van alcohol in het verkeer. TeamAlert, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, maakt jongeren met StreetTalk bewust van de risico’s in het verkeer en de eigen verantwoordelijkheid die jongeren hierin hebben.

 

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat beginnende bestuurders in Nederland een ruim vijf keer groter ongevalsrisico hebben dan ervaren bestuurders. De hoofdoorzaken hiervan zijn een gebrek aan rijervaring en het risicogedrag dat kenmerkend is voor jongeren. Daarnaast blijkt dat er veel ernstige gewonden vallen onder 16- tot en met 24-jarigen. TeamAlert gaat daarom met StreetTalk naar verschillende evenementen om jongeren bewust te maken van hun kwetsbaarheid in het verkeer.

 

Video- en fototeam

TeamAlert is ervan overtuigd dat interactie met jongeren over verkeersveiligheid het meeste effect heeft. StreetTalk speelt hierop in door inzet van een video- en fototeam. Het StreetTalk videoteam benadert groepen vrienden, zij worden geconfronteerd met prikkelende vragen en stellingen over actuele onderwerpen rondom verkeersveiligheid. Voorlichtingsmedewerkers vragen de jongeren bijvoorbeeld naar hun mening over de stelling: “Zonder boetes houden jongeren zich niet aan de regels!”. Jongeren gaan met elkaar en met de voorlichtingsmedewerkers in gesprek en proberen elkaar te overtuigen van hun mening. Gedurende de gesprekken wordt gewerkt aan een positieve sociale norm binnen de groep, het videoteam creëert een gemeenschappelijke betrokkenheid bij veilig verkeersgedrag.

Daarnaast zet het fototeam feestgangers van de kermis op de gevoelige plaat. Zij bespreken de effecten van alcohol in het verkeer met de jongeren. Als de jongeren na afloop op de website van TeamAlert kijken, krijgen zij een verrassende foto te zien. Voor de foto wordt namelijk een speciale lens gebruikt, hierdoor lijkt het of de jongeren in een tunnelvisie zitten.

 

Foto’s en video zijn na afloop van het project terug te vinden op www.teamalert.nl.

 

Deze uitvoering wordt gefinancierd door de provincie Groningen.

 

Over TeamAlert

Stichting TeamAlert is dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, die zich sinds 2000 inzet om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. Het verkeer is namelijk nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren in Nederland. TeamAlert organiseert diverse educatieve projecten en voorlichtingscampagnes. Door jongeren op originele, humoristische, overtuigende en soms iets brutale manier te benaderen, probeert TeamAlert bewustwording te creëren rondom hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer.

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen