Markus Venus en Markus Eibl zijn de grote winnaar geworden op de snelle baan in Eenrum tijdens de EK-finale zijspannen.

Maar liefst ruim 3700 toeschouwers hebben zondagmiddag in Eenrum gezien hoe het duo Europees kampioen is geworden.

De omstandigheden waren op zaterdag en zondag fantastisch op de droombaan van Eenrum. Het was droog, de baan was super snel, er kon op beide dagen op tijd gestart worden en er werden zeer hoge snelheden behaald.

In een kort openingswoord van de voorzitter Menno Schuiringa memoreerde hij, dat na een onderbreking van 3 jaar, weer wedstrijden konden worden verreden in Eenrum. Ook stond de voorzitter nog even stil bij het feit, dat dit jaar MC Eenrum zijn 75 jaar bestaan viert. Heugelijk nieuws was ook dat het nieuwe onderkomen van de vereniging bij de baan in gebruik is genomen door inzet van onze sponsoren en vrijwilligers.

Voorafgaand aan de wedstrijd werden de rijders van de zijspan combinaties aan het publiek voorgesteld. Zes combinaties waren rechtstreeks geplaatst voor de finale, de zes andere zijspannen kwamen uit de ½ finale die werd verreden in het Duitse Bad Hersfeld, aangevuld met de plaatsen 7 en 8 als reserve combinaties.

In de eerste serie van de zijspancombinaties was de droge baan er de oorzaak van dat de motoren een gordijn van stof deden opwaaien, waardoor het zicht van rijders en publiek behoorlijk beperkt bleef. Toch haalden de zes zijspannen zonder kleerscheuren de eindstreep en werden de toekomstige Europese kampioenen als eerste afgevlagd. In de tweede serie ging het wel ernstig mis want bij het uitkomen in bocht twee kwam een combinatie bij start en finish tegen de omheining aan en vervolgens weer de baan op, met als gevolg dat de combinatie door een achter op komende zijspan vol geraakt werd met alle gevolgen van dien. De wedstrijd werd gelijk stilgelegd zodat het medische team hun werk kon doen. Na een langdurige behandeling op de baan werden er drie rijders met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Voordat de wedstrijd verder ging, werd eerst de baan gesproeid en gesleept door de baandienst, zodat de baan er op en top bij lag. Na de onderbreking konden de series verder afgewerkt worden en werd er gereden en gestreden, zij aan zij en drie dik door de bochten, maar het was het duo Markus Venus /Markus Eibl die de series op hun naam schreven.

De B finale werd een ware happening, de nummers een en twee worden aan de A finale toegevoegd en toen het startlint omhoog ging was het Wilfred Detz met Wendy Arling die als eerste de bocht in gingen, met naast hun nog twee zijspan combinaties, zodat het een nek aan nek race zou worden, maar uiteindelijk was het de Nederlandse kampioen die als eerste afgevlagd zou worden gevolgd door de Franse combinatie Comblon en Comblon.

Nadat de halve finale was verreden konden de rijders zich gaan opmaken voor de finale. Daarin nam het Duo Markus Venus en Markus Eibl gelijk van af de start de kop, om die niet meer af te staan. Als tweede werd Mitch Godden met Paul Smith als bakkenist, gevolgd door Wilfred Detz met Wendy Arling afgevlagd.

Bij de solo internationalen was het Romano Hummel die na een val in Uithuizen met pijnlijke ribben rond reed. Hij was een klasse apart, maar de tegenstand was sterk. Romano won in de door MC Eenrum georganiseerde wedstrijd al zijn series en was ook in de finale ongenaakbaar, Jannick de Jong werd tweede, terwijl de Brit Zach Wajtknecht de derde prijs won.

Frank Hamming uit de Groeve werd bij de ST 500 cc derde in de door Bert Dijkstra gewonnen finale, maar won wel de Nederlandse titel. Tweede is Thijs van Hijum geworden.

Bij de ST 250 cc was Harriet Zwiers een klasse apart. Ze won zowel de eerste als de derde serie, de punten in de tweede serie gingen naar Gert-Jan Valk uit Daarle. Beiden hadden na de series 24 punten. De finale werd een spannende race, met vier rijders naast elkaar gingen ze de eerste bocht in waarna Harriët Zwiers oppermachtig was  en de kop pakte en als eerste over de finish lijn kwam, tweede werd Tonny Blok en derde Gert-jan Valk.

Zaterdag 27 augustus 2022

Op zaterdag 27 augustus werd er ook gereden en gestreden om een podiumplaats. Deze dag kwamen de Jeugd-Nationaal grasbaancoureurs aan de start.

Het zou een drukke dag worden, want er moesten vele starts afgewerkt worden. Het weer was prima, warm en droog en er was veel publiek aanwezig deze dag.

Toen het startlint om 13.00 uur voor de eerste keer omhoog ging, werd in alle series behoorlijk gestreden. Het voltallige publiek kreeg waar voor hun geld, er werden op de droombaan van Eenrum hoge snelheden behaald.

Bij de 65cc was het Levi Hendriks uit Yde die de hele middag de snelste was, gevolgd door Sylvana Aarts uit Eelde en hij ging er dan ook met de dagprijs vandoor.

Net als bij de 65cc werd er bij de 85 cc en de 125 cc Special jeugd behoorlijk hard gereden door de jeugd, en het was dan ook Niek Meijerink die met overmacht de eerste prijs pakte bij de 85 cc en bij de 125 cc specials Jeugd.

Toen de Specials Nationaal op de baan kwamen werd er gestreden, onderling gaven ze elkaar geen duimbreed toe, maar het was Nigel Hummel die de series won voor Bob Dolman. In de finale was het een ware nek aan nek race toen het start lint omhoog ging en die twee er als een raket vandoor gingen, met zijn tweetjes gingen ze zij aan zij de eerste bocht door, maar uiteindelijk was het Nigel Hummel die als eerste over de streep kwam, gevolgd door Bob Dolman en als derde werd Roy Pasveer afgevlagd.

Bij de jeugd 125 cc was het Jelmar Naessens die onverslaanbaar leek. Hij won alle drie series met overmacht en ging er dan ook met de dagprijs vandoor. Tweede werd Gert Homans uit Waterswald en derde is Dave Hogerhuis uit Nij Altoenae geworden.

Bij de Powergirls ging het er behoorlijk hard aan toe. De dames haalden snelheden van boven de 100 km per uur en het publiek ging helemaal uit hun dak als de dames weer langs kwamen. Er werd voor iedere punt gestreden en het was Harriët Zwiers die beide series als eerste afgevlagd zou worden. In de  B finale was het Audrey Louwes uit Surhuisterveen die als eerste over de streep kwam, tweede werd Jessica Dijkstra en derde is Rosalyn de Vries geworden. Daarna was de beurt aan de snelste dames van de dag en werd de A finale gereden. Vanaf de start was het Harriët Zwiers die de kop positie pakte en het ging er hard aan toe, soms gingen ze zij aan zij met drie tegelijk door de bocht maar uiteindelijk was het toch Harriët Zwiers die als eerste afgevlagd werd, gevolgd door Annelies Veensma en als derde werd Nina Ferwerda afgevlagd.

De Cup St 125 cc was behoorlijk spannend, want de rijders deden niet voor elkaar onder. Het werd een waar gevecht tussen Bert Dijkstra, Joran Marra en Anne Bos, maar het was Bert Dijkstra die de series won en met de dagprijs er van door ging. Als tweede eindigde Joran Marra en derde werd met een punt minder Anne Bos.

In de klasse cup st 250 cc was het nog niet zo spannend geweest. Na twee series stonden er 9 rijders met een verschil van 5 punten, maar eerst kwam de C finale die werd gewonnen door Liekele de Bruin uit Surhuisterveen, gevolgd door Jamie Elsinga. In de B finale ging het tussen Jeffrey Oppersma en Joris Guikema, dan lag de één voor en dan weer de andere, maar het was Jeffrey Oppersma die als eerste onder de zwart witte vlag door ging en als tweede werd Joris Guikema afgevlagd, gevolgd door Henkjan Veldman uit Surhuisterveen. In de A finale was de spanning voor de start behoorlijk hoog wie de eerste plaats zou pakken. Na een spannende strijd met nek aan nek race was het Stef Hamstra die eerste werd, tweede is Gerard Faber geworden, gevolgd door Jelmer Naessens.

In de klasse cup st 500 cc was het Thijs van Hyum die de series won met 14 punten. In de A finale was het nog niet beslist wie er met de eerste prijs van door zou gaan. Bij het ingaan van de eerste bocht werd er hevig gestreden en  iedere ronde werd er gevochten om de eerste prijs. Met top snelheden van boven de 110 km per uur gingen deze mannen over de baan in Eenrum, maar het was uiteindelijk Thijs van Hyum die de dagprijs won, gevolgd door Niels Broekema en derde is Wietze Put geworden. In de B finale werd er ook hard gereden en gestreden, maar het was Rick Siebren Douma die met de eer ging strijken, gevolgd door Dirk Tjitse Rijpkema en als derde ging Marco Veensma over de streep.

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen