Orkest Nederlands Strijkersgilde

Het Nederlands Strijkersgilde (NSG) geeft op woensdag 26 juli een gratis concert in de Hervormde Kerk van Eenrum met het thema Wereldcyclus, oost ontmoet west.

Het Nederlands Strijkersgilde studeert iedere zomer een modern strijkersprogramma in met muziek uit de 20ste en 21ste eeuw, om dit vervolgens uit te voeren op verschillende plaatsen in Nederland. Het NSG bestaat uit 40 jonge, enthousiaste, gevorderde amateurs en dit jaar zal het orkest voor de derde maal onder leiding van de ervaren dirigent en altviolist Gijs Kramers staan.

In deze tijden, waarin de verhoudingen tussen de (voormalige) grootmachten uit het verre Oosten en de grootmacht Amerika veranderen, kiest het NSG voor een programma rond het thema Wereldcyclus, oost ontmoet west. Dit programma gaat over cycli: hoe veranderen de verhoudingen, en dan met name in cultureel opzicht. Op het programma staan onder andere werken van Prokofiev, Tan Dun en Takemitsu.

Van Toru Takemitsu staat het Requiem op het programma en van Tan Dun wordt het concert voor pipa en strijkorkest uitgevoerd (Nederlandse première), met op de pipa de getalenteerde Lingling Yu. Beide componisten werden geïnspireerd door Westerse muziek. Tan Dun studeerde aanvankelijk bij Takemitsu, maar woont en werkt inmiddels al ruim dertig jaar in Amerika. Hij heeft veel invloeden van zijn meester meegenomen, waardoor die in het Westen terecht zijn gekomen.

Bijna honderd jaar geleden ging ook Sergej Prokofiev naar Amerika, waar hij hoopte dat zijn muziek beter gewaardeerd zou worden dan in Rusland. Zijn Andante Op. 50a is afkomstig uit zijn Eerste Strijkkwartet, dat hij in Amerika schreef. Zijn eigen cyclus brengt hem jaren later weer terug naar Rusland, waar hij uiteindelijk traditionele muziek ging schrijven.

Ook Carl Ruggles schreef muziek in Amerika. Zijn muziek is veel atonaler, maar houdt tegelijk ook vast aan de Europese romantiek. Dat is goed terug te horen in zijn Portals.

In Rounds van David Diamond blijven de muzikale elementen zichzelf herhalend veranderen, als een soort cyclus.

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen