Priestermonnik plant Anna Paulowna boom in het Arboretum Notoarestoen

Priestermonnik plant Anna Paulowna boom in het Arboretum Notoarestoen

Op zaterdag 30 november jl., werd tijdens de vrijwilligersochtend in de Notoarestoen te Eenrum een nieuwe boom geplant. De jonge Anna Paulowna boom werd geplant door priestermonnik vader Serafim Standhardt. Vader Serafim leidt binnen de Russisch Orthodoxe Gemeenschap een eigen parochie  in Leer en is werkzaam in een parochie te Amsterdam. Beiden staan onder het Patriarchaat van Moskou. Tevens werkt hij als zeeliedenpastor in de Eemshaven. De Anna Paulownaboom is geschonken door de Eenrumse Conny van der Werf, vrijwilliger bij het Arboretum en betrokken bij de Russisch-orthodoxe Geloofsgemeenschap. Zij doneert de Herinneringsboom namens deze Geloofsgemeenschap in het kader van het “Ruslandjaar” en 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Rusland.

De Anna Paulownaboom ofwel de Paulownia tomentosa, is een prinsessenboom. Zij werd genoemd naar prinses Anna Paulowna (1795-1865), de dochter van tsaar Paul I van Rusland. Zij was als echtgenote van Koning Willem II van 1840 tot 1849 koningin van Nederland. Van haar is bekend dat zijn een vrouw was die hield van pracht en praal. Zij vormt de verbindende schakel tussen het Huis van Oranje dat 200 jaar bestaat en het huis Romanov, dit jaar 300 jaar oud. Als je de prinsessenboom in bloei aanschouwt begrijp je waarom zij zo’n koninklijke naam heeft gekregen. De bloemkleur is prachtig koninklijk (lavendelkleurig) blauw met van binnen gele strepen. Ze geuren verrukkelijk naar viooltjes.

Tenslotte kan nog worden vermeld dat de Notoarestoen in bezit was van een Anna Paulownaboom, die elk jaar prachtig bloeide. Deze is door de hevige herfststorm van maandag 28 oktober jl. omgewaaid. Het is fijn dat de lege plaats nu weer wordt ingenomen door een jong exemplaar; het zal echter  nog wel enige jaren duren voordat deze zo rijk bloeit als haar oudere voorgangster.

 

SAM_1755

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen