Storm in de Notoarestoen

                       

notaris toen

 

 

Ook de Notoarestoen werd niet gespaard door de hevige herfststorm die maandag 28 oktober over het Groninger land raasde. Vijf monumentale bomen werden omgeblazen door de harde wind. Voor wat betreft één boom is dit een extra verlies omdat het zo’n bijzondere boom is. De Anna Paulownaboom ofwel de Paulownia tomentosa, is een prinsessenboom. Zij werd genoemd naar prinses Anna Paulowna (1795-1865), de dochter van tsaar Paul I van Rusland.

Zij was als echtgenote van Koning Willem II van 1840 tot 1849 koningin van Nederland.

Van haar is bekend dat zijn een vrouw was die hield van pracht en praal.

Als je de prinsessenboom in bloei aanschouwt begrijp je waarom zij zo’n koninklijke naam heeft gekregen. De bloemkleur is prachtig koninklijk (lavendelkleurig) blauw met van binnen gele strepen. Ze geuren verrukkelijk naar viooltjes.

Bij de omgevallen boom in de Notoarestoen  ging het om een volwassen boom die elk jaar rijk bloeide. Het zal dus duidelijk zijn dat zij node gemist kan worden in de tuin. Ook als in het voorjaar wellicht een jonge Anna Paulownaboom kan worden aangeplant zal het nog jaren duren voor we weer van haar prachtige bloemen kunnen genieten.

Twee dagen zijn de vrijwilligers bezig geweest met het opruimen van de omgewaaide bomen, het vegen van de paden en het schonen van de sloten die het Arboretum Notoarestoen omgrenzen. In de stilte na de storm ligt de tuin er nu weer prachtig bij.

Voor meer informatie: info@arboretumeenrum.nl of 0595-492058

 

Meer nieuws

Nieuwsbericht insturen